Hudba ostrova

Juraj Kušnierik

Juraj Kušnierik o hudbe a hudobníkoch Islandu.

Kniha Juraja Kušnierika Hudba Ostrova je veľkým vyznaním lásky – k Islandu, k jeho ľuďom a jeho muzike. Sčasti cestopis, sčasti osobný denník, sčasti hudobné dejiny –nesprostredkované, zažité na vlastnej koži. Stretnutia s umelcami, prechádzky po zaujímavých miestach a zoznámenie sa s niečím, čo v našich zemepisných šírkach celkom chýba – prajnosťou jedného človeka voči druhému. To je až fascinujúce. Kto sa chystá na Island, najmä do jeho metropoly, alebo fandí islandskej hudbe, určite by nemal Jurajovu knižku obísť. A kto ani náhodou nemal v pláne cestovať na Island, po Hudbe Ostrova po tom určite zatúži.


Inak je to neslovenská kniha: čítavo napísaná so zaujímavou témou a krásnym grafickým dizajnom. Na Island navnadí rovnako silno ako filmy Heima a Screaming Masterpiece.

Juraj Kušnierik (1964 — 2015)

Kultúrny redaktor časopisu .týždeň, moderátor na Rádiu FM, moderátor jedného z hlavných pódií Pohody, kníhkupec a jeden zo zakladateľov Artfora, odborník na Island. Bol zástupcom šéfredaktora časopisu .týždeň, kde mal pod palcom kultúru. Sám najradšej písal (a rozprával) o hudbe a literatúre. Na rádiu_FM mal každú stredu program slová_FM ,venovaný (nielen) knihám a ich autorom. Bol častým moderátorom (ale aj ... Viac.

Palo a Janka Bálik

Janka a Palo Bálik s nami rozbiehali naše vydavateľstvo ako grafici a dizajnéri, vymysleli a vytvorili pre Artforum viacero obálok a vizuálov kníh. Mnohé boli ocenené v súťaži Najkrajšia kniha Slovenska. Palo Bálik (1977) typograf, grafický dizajnér a vedúci Laboratória typografie Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Vo voľnom čase sa venuje organizovaniu výstav, prednáškok a publicistike v oblasti vizuálnej ... Viac.